Hoe overleef ik

Francine Oomen doorbreekt het zwijgen

Documentaire 56 min, NTR
Officiële selectie NFF 21 / Geselecteerd voor Gouden Kalf

Schrijfster Francine Oomen heeft meer dan 140 titels op haar naam staan. Titels als ‘Hoe overleef ik mijn eerste vriendje?’, ‘Hoe overleef ik mijn eerste zoen?’ en ‘Hoe overleef ik de brugklas?’ hebben menig puber bemoediging gegeven in een ingewikkelde tijd waarin veel verandert.

Ook haar eigen pubertijd was ingewikkeld. Gescheiden ouders, een plotselinge verhuizing naar het hoge Noorden, geen contact meer met haar vader en een nare stiefvader. Ze voelde zich nergens ècht thuis en ging naarstig op zoek naar liefde. Met traumatische gebeurtenissen van dien. Schrijven werd een overlevingsstrategie voor Oomen. Al haar boeken zijn dan ook op haar eigen leven gebaseerd.

still uit Hoe overleef ik

Heel veel jaren èn boeken verder raakte Oomen een aantal jaren geleden in een persoonlijke crisis. Niet alleen had ze liefdesverdriet, maar ook overleed haar moeder, die op haar sterfbed met Oomen deelde seksueel te zijn misbruikt tijdens haar jeugd. Die ontdekking wierp Oomen terug naar de pijn van haar eigen jeugd, en haar eigen traumatische gebeurtenissen die haar nog altijd achtervolgen. Haar leven stortte in.

In Hoe overleef ik volgt Pascalle Bonnier Francine Oomen tijdens het proces om familie patronen te doorgronden en te doorbreken. Ondertussen schrijft Francine haar meest persoonlijke boek. Een intieme film die voor velen herkenbaar zal zijn door universele thema’s als familie, familieverhoudingen en de weerslag van je jeugd op je volwassenwording.

credits

regie Pascalle Bonnier montage Atelier Kok & Bonnier producenten Monique Busman en Michiel van Erp producer Manon van Maurik, Mylène Esmeijer uitvoerend producent Judith Reuten  

Een productie van De Familie Film&TV in coproductie met de NTR.